A forma elkészítéséhez alapvetően két fajta szilikont használhatunk. Az egyik a kondenzációs szilikon, amelynek az az előnye, hogy egyszerűbb a komponensek összemérése és a másik féléhez képest kicsit vegyszerállóbb. A hátránya az, hogy viszonylag nagy – akár 2,5 %-os – a térfogatos zsugorodása. Vákuumozással nem szabad buborékmentesíteni a keveréket, mert a katalizátort nagyon könnyű kiszívni.

A másik alaptípus az addíciós szilikon. Az ilyen szilikonokat 1:1 arányban kell összemérni tömeg szerint. Ezeknek a rendszereknek minimális a zsugorodásuk.

Mindkét alaptípus szobahőmérsékleten vulkanizálódó kétkomponensű anyag.
RTV-2 – Raumtemperature Vulcanization.

A kondenzációs szilikonokhoz használható katalizátorok azért sokfélék, mert a kész forma feldolgozási körülményeit és bizonyos tulajdonságait ezekkel módosítani tudjuk. Például ha a katalizátor mennyisége 5% -ról 6-7% -ra növekszik, akkor a kikötés felgyorsul, de a formánk zsugorodása is növekszik!!! Ebben az esetben inkább használjuk a CAT E 6 gyors katalizátort.

A vulkanizációt a hőmérséklet és a relatív páratartalom is befolyásolja. A legjobb keményedési feltételek 23°C-on és 50% relatív páratartalom mellett érhetők el. A termék magasabb hőmérsékleten és / vagy relatív páratartalom mellett történő használata csökkenti a munkaidőt (feldolgozási idő) és a kötési időt (vulkanizálódást). Ezzel szemben az alacsonyabb hőmérsékletek és az alacsonyabb relatív páratartalom megnöveli a munka/feldolgozási időt és a kötési időt.

Folyáscsökkentő adalék használata / Függőleges felületek reprodukálása

A gyanta összekeverése után adjon hozzá 5 % -ig (súly szerint mérve) CATALYST THIXO katalizátort (katalizátor és Thixo adalék egyben) vagy 1-3%-ig THIXO PC adalékanyagot a két komponenshez a kívánt (sűrű, krémes) hatás elérése érdekében. Keverjük bele a keverékbe kb. 2-4 percig. Minél több THIXO PC-t add hozzá (max. 3%), annál viszkózusabb lesz a keverék, így az függőleges tárgyra, felületre is felhordható. Ecsettel vagy spatula használatával terítsük el a thixotróp gumit 5-10 mm vastag rétegben. Ha szükséges a gumi vastagítása ismételje meg 4-6 órán belül (a szilikon gumi teljes kikeményedése előtt) a műveletet erős, nagyszilárdságú forma (20-40 mm vastagság) előállításához.

A poliaddíciós szilikonokat 1:1 arányban kell összemérni tömeg szerint. A térhálósodás közben a zsugorodása csupán néhány tized százalék.

A szilikonok Shore A keménységét a típusjelük utolsó két számjegye adja meg. A választék a nullástól az 50 Shore A keménységig terjed.

Példaként itt van egy nagy letépő szilárdságú poly-kondenzációs kötésű RTV-2 szilikon technikai adatlapja: https://poly-matrix.hu/wp-content/uploads/2019/11/FEINGOSIL-128-TDS-Hun.pdf

Itt többek között megtalálhatók az egyes katalizátorokkal elérhető különféle mechanikai tulajdonságok értékei is.

Ugyanez addíciós-kötésű RTV-2 szilikonokra: https://poly-matrix.hu/wp-content/uploads/2020/04/FEINGOSIL-PA-300-as-sorozat.pdf

A szilikon formák készítéséről és használatáról itt található egy ötórás oktató videó: https://poly-matrix.hu/termek/hogyan-keszithetunk-szilikon-ontoformat-2020-05-13-masolat-2/

A letöltés ára bruttó 12 700 Ft.