Az ősminta és a termékek felületét mindig az elvárásoknak megfelelően alakítjuk ki. A felület lehet fényes, selyemfényű (félmatt) és matt.

Az ősminta felületét érdemes tökéletesre munkálni, mert ezt a felületet örökli majd a gyártó szerszám, a szerszám felületét pedig a termék. Ezzel elkerülhető a későbbi utómunka, amellyel a termék felületét szépítjük meg.

A felület kialakításánál figyelnünk kell arra, hogy milyen anyagokat használunk. Bármilyen könnyű használni az úgynevezett egykomponensű kitteket, mondjunk le róluk. Ezek mind oldószeresek, tehát például a fényezésnél megpuhulnak és megráncosíthatják a fényezett felületet. Rosszabb esetben a hiba csak akkor jelenik meg, amikor például poliészter rendszerrel készítjük el a szerszámot. Ilyenkor a szerszám teljesen tönkremegy. Tehát minden esetben kétkomponensű anyagokkal kell dolgozni.

A felület szépítésének lépései:

  • Az alak, és felületi hibák javítása kitteléssel.
  • A készre kötött felület csiszolása.
    A felhasznált papírok a felület simaságától függően 40-2000-es vizes papírok.
    A szám az 1 cm2-re eső szemcsék száma.
  • Fényezés, vagy polírozás. A fényezett felületet is kell polírozni, ezért a továbbiakban csak a polírozásról lesz szó.
  • Legalább kétféle polírpasztát célszerű használni. Előbb egy durvább, majd egy finomabb változatot alkalmazunk.

Nem szabad hagyni, hogy a polírozó paszta kiszáradjon, mert ilyenkor könnyen „ráég” a felületre. Ha csomókba összeáll, akkor sürgősen távolítsuk el és friss anyaggal folytassuk a műveletet. A polírozás lényege az, hogy a felület kiálló részeit ledörzsöljük és részben áthelyezzük az anyagot a mélyedésekbe. Ezzel csökkentjük a fény szóródását a felületen. Az elektronmikroszkópos képeken a polírozás előtti és utáni állapot látható.

Szép felület alakítható ki még utólagos bevonással is. Ilyenkor arra is figyelhetünk, hogy növeljük a környezeti hatásokkal szembeni ellenállást.

Kenhető/önthető:

Surf Clear epoxi bevonó gyanta: Víztiszta, UV-álló, kopásálló. Ahogyan a neve is mutatja elsősorban surf-ök külső bevonására használják. Célszerű nagyon vékonyan – 1-2 tized milliméter – vastag rétegben alkalmazni.

Szórható:

Az SR Top Clear 1056 / SD Top Clear 1533 rövid fazékidővel (~5 perc) rendelkező nagy UV állóságú, víztiszta, szórható epoxi gyantarendszer, amely fa, fém, szén-, és üvegszálas laminátok, valamint kő bevonására használható.

UV- és vízálló poliuretán bevonó rendszerek ITT találhatók!

 

A folytatásban a gyártó szerszámok elkészítéséről fogunk írni.